пʼятниця, 29 січня 2021 р.

29 січня – річниця бою під залізничною станцію «Крути». Вшановуємо героїв

 У 1918-му році під Крутами Українці довели - боронячи рідну землю, вистоїмо навіть тоді, коли сили ворога в рази більші... І так буде завжди! 29 січня в Україні вшановують пам'ять студентів, які загинули в бою під Крутами.

 Сьогодні в Берегометській ЗОШ І-ІІІ ст.№2  проводяться жалобні заходи на честь вшанування пам'яті Героїв Крут.

  1.Учні 11 класу провели диспут на тему: «Бій під Крутами - історія конфлікту». Розповіла про події під Крутами вчитель історії Берник В.В.
  У 1918 році на залізничній станції Крути в Чернігівській області близько 300 студентів вступили в бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова. У нерівній битві багато студентів були вбиті. Вони зазнали поразки, але їх героїчний вчинок став прикладом мужності для багатьох українців. 
  Учасників бою під Крутами похоронили в Києві на Аскольдовій могилі. Про бій під Крутами довго не згадували. Лише в роки здобуття незалежності в Україні заговорили про подвиг студентів. 29 січня 1991 року пройшов невеликий громадський мітинг студентського союзу. На державному рівні пам'ять героїв битви почали шанувати з 2004 року. 

  2.Проведена виховна справа в 10 класі на тему: «Увічнення пам'яті героїв битви». Класний керівник Москалюк М.Р. зауважила на героїчному  подвигу студентів. 
  У 2006 році на місці подій відкрили Меморіал пам'яті Героїв Крут. У Меморіальному комплексі є каплиця і озеро у формі хреста. А у 2012 був встановлений пам'ятник героям на місці їх поховання на Аскольдовій могилі. У 2020 році пам'ятник відвідав Володимир Зеленський і вшанував мужність загиблих юнаків.

  3.Проведено диспут серед учнів 6-А класу на тему: « Пам'ятаймо про Крути». Класний керівник Меленко О.М. наголосила учням про історію трагедії та хвилиною мовчання вшанували героїв Крут.





Немає коментарів:

Дописати коментар